Çanakkale Ruhu Kartal’da Yaşatılıyor

Sabahın erken saatlerinde Kartal Meydanında bulunan Atatürk Anıtı önünde toplanan ilçe protokolü, saygı duruşu ve çelenk sunumunda bulundu. Daha sonra Kartal Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından organize edilen, Seyit Ahmet Sılay’ın koleksiyonundan oluşan “Savaş Eserleri Sergisi” gezildi.

Duygulu anların yaşandığı sergide Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış, Türk ordusunun ve , itilaf askerlerinin, silahları, mühimmatları, kişisel eşyaları, mektupları, günlükleri, hatıratlarının yer aldığı önemli parçalar yer alıyor. Koleksiyon sahibi Seyit Ahmet Sılay, bütün eserlerin hikâyesini katılımcılara anlattı. Sergiyle ilgili açıklamada bulunan Seyit Ahmet Sılay; “Asil bir milletin, tarih sayfasında ben varım dediği, o kutlu direnişin adıdır Çanakkale. Kurtuluş harbinin önsözüdür Çanakkale. Bugün aldığımız her nefes, o gün orada verilmiş son nefesin bedelidir şuuruyla yaşayabiliyorsan ne mutlu bize. Bütün şehit ve gazilerimizin mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir konuşma gerçekleştiren kartal belediye Başkanı Gökhan Yüksel ise Çanakkale Ruhunun önemine vurgu yaptı. Bir daha savaşların yaşanmaması temennisinde bulunan Yüksel; “18 Mart Çanakkale Zaferi unutulmaz bir dönem. Bu anı çok iyi anlamak ve anlatmak gerekiyor. 107 yıl önce her birimizin ataları savaşarak ülkeyi kurtarıyorlar. Bu sergiyi gezerken oradaki zorlukları anlatan bütün duyguyu bugün burada hissedebiliyoruz. O dönemin zor şartlarından bir olmayı, birlik olmayı, vatanı savunmayı hep birlikte yaşıyorlar. O zor şartlarda, orduya liderlik yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o ruhu onlara yansıtmasının örneklerini de görüyoruz. Bu nedenle atalarımızı minnetle, şükranla yad ediyoruz. Onların bize bıraktığı birlik, beraberlik, dayanışma ruhunu tekrar Çanakkale’de hatırlıyoruz ” dedi.

Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yılı nedeniyle gerçekleştirilen sergiye, Kartal Kaymakamı Abdullah Demir, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ve başkan yardımcıları, CHP Kartal İlçe Başkanı Efendi Argunşah ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Tüysüz, Kartal Müftüsü Mehmet Öztürk, AK Parti Kartal İlçe Başkan Yardımcıları, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit ve Dul yetimleri Derneği üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bir ay boyunca açık olacak sergiye Kartal Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün koordineli çalışması kapsamında okullardan öğrenciler getirilip gezdirilecek.