CHP Kartal Kadın Kolları; “Cumhuriyet, aslında bir kadın devrimidir”

CHP Kartal İlçe Başkanlığı’nda yapılan açıklamaya Kadın Kolları Başkanı Birgül Karababa, Kartal Belediye Meclisi Başkan Vekili Özlem Bulut, Kartal Belediyesi CHP Gurup Başkan Vekili Gülay Boyraz, CHP Kartal İlçe sekreteri Mert Polat, İlçe Başkan Yardımcısı Özlem Cendere Doğan ve partililer katıldı.

Özlem Bulut; “Bizler Kadınların Her Şeyi Başarabileceğinin Örneğini Sergiliyoruz”
Kadınların kendi ayakları üzerinde durarak birçok işi başardığını vurgulayan Kartal Belediye Meclisi Başkan Vekili Özlem Bulut; “İktidar olduğumuzda, kadının eşit temsiliyetinin daha iyi bir noktaya gelecektir. Kartal Belediyesi’nde, biz kadınların verilen görevlerde, hak ettikleri yere geldiklerinde her şeyi başarabileceğinin örneğini sergiliyoruz. Birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

Gülay Boyraz; “El Birliği İle Kadınların Eşit Temsiliyetini Sağlayacağız”
Daha sonra bir konuşma yapan Kartal Belediyesi CHP Gurup Başkan Vekili Gülay Boyraz ise; “Eşit temsiliyet yerelde başlatıldı. Ama maalesef toplumun her alanında bunu başaramadık. Ama bundan sonraki mücadelemiz, biz kadınların her alanda eşit temsiliyetinin sağlanması. Bizler seçilmiş kadınlar olarak, elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Elbirliği ile eşit temsiliyeti sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.

Birgül Karababa; “Kadın ve Cumhuriyet birbirini tamamlayan bir bütündür”
CHP Kartal Kadın Kolları Başkanı Birgül Karaba’nın okuduğu ortak basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi;

Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının ilk adımı 3 Nisan 1930 tarihinde atılmıştır. 92 yıl önce bugün, Belediye Kanunu’nu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş ve kadınlar yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bir kez daha ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve eşitlik mücadelesine omuz verenleri saygıyla ve minnetle anıyoruz.

Cumhuriyet, aslında bir kadın devrimidir. Kadın ve Cumhuriyet birbirini tamamlayan bir bütündür. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kadın erkek bir arada kurduğumuzu vurgulamış ve şöyle demiştir: “Dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim diyemez.” Partimizin ilk kadın üyesi ve Atatürk’ün manevi kızı olan Afet İnan, örnek bir siyasi profil olmuştur. Çok iyi bir eğitim almış ve yaptığı konuşmalarda, kadının seçme ve seçilme hakkını savunmuştur. Milli hakimiyetin, cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm millete ait olduğunu vurgulamıştır. Milli egemenlik bir bütündür ve sadece toplumun bir kesimini oluşturan erkekler için değil herkes için vardır.

Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı; 3 Nisan 1930’da, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinden seçilen Sadiye Hanım idi. 26 Ekim 1933 tarihinde ise kadınlar, köy ihtiyar heyetlerinde ve muhtarlıklarda seçme ve seçilme hakkını kazandı.

1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. Cumhuriyet tarihi boyunca kadın belediye başkanı oranı olarak en fazla yüzde 3’e ulaşabildi. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı en fazla yüzde 3 ve kadın muhtar oranı en fazla yüzde 2 olabildi. 2019 yılında gerçekleşen son yerel seçimlerde bir değişiklik oldu mu diye baktığımızda ise karşımıza çıkan tablo şu şekildedir: · 20.745 belediye meclis üyesinin sadece 2.283’ü kadındır. · 1.389 belediye başkanının sadece 21’i kadındır. · 30 büyükşehir belediye başkanının sadece 2’si kadındır. · 50.157 muhtardan sadece 1.119’u kadındır. · 1.272 İl genel meclis üyesinin sadece 48’i kadındır. Bu veriler aradan geçen 92 yıla rağmen, kadınların eşit temsilden ne kadar uzak olduğunu göstermektedir.

Bu tablonun nedeni; kadınların yetersizliği veya siyasette yer almak istememesi değildir. Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için, öncelikle ülkeyi yönetenlerin zihniyeti değişmelidir.

Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak; hepimizi özgürleştiren laiklik ilkesine sımsıkı sarılıyoruz. Eşitlik mücadelesini kadın-erkek bir arada veriyoruz.

Eşitliği de özgürlüğü de ilk seçimlerden sonra bu topraklarda hâkim kılacağız.